YellowLeopard.


Called me Leo. Thank you.

Thursday, December 16, 2010

Stress lah !!

korang pernah rasa stress? rasa dalam kepala otak ni dah macam serabut sangat..rasa macam nak hentak kepala kat dinding..rasa macam....macam2 lah..huhu....tipulah kalau korang kata hidup korang hari2 happy tak pernah rasa stress kan...at least, dalam seumur hidup mesti pernah punye rasa stress..korang tau tak, stress ada beberapa jenis iaitu Eustress, Distress, Hyperstress and Hypostress.

Eustress.
- eustress ni dikira 'positive stress'..yup..tak semua stress tak bagus ok..
- stress jenis ni boleh bantu kita memberi tekanan untuk menghasilkan prestasi yang cemerlang
- contohnya, masa musim exam..atau presentation and lain2

Distress.
- berbanding eustress, distress ni pulak 'negative stress'..
- contoh2 distress : kematian seseorang, kerja yang berlambak, masalah duit..bla3...

Hyperstress.
- ni pon jenis 'negative stress'..
- stress ni terjadi bila sesorang itu terpaksa buat sesuatu lebih daripada apa yang dia boleh buat.
- hyperstress ni boleh jadikan kita terlebih emosi..
- even seseorang tu menghadapi masalah yang kecik, tapi dia akan rasa terlalu emosi dan tak dapat mengawal emosi tersebut.
- contoh2 hyperstress : orang yang sentiasa melakukan kerja dengan cepat, ibu2 yang berkerja sebab ada komitmen dengan family and kerja

Hypostress.
- hypostress bertentangan dengan hyperstress.
- selalunya orang yang hadapi stress jenis ni selalu rasa bosan.
- maksudnya, mungkin dieorang ni rasa bosan dengan rutin kerja yang sama setiap hari..
- mungkin jugak kerja2 yang dieorang terima tak mencabar dan kurang inspirasi

so, korang punya stress yang mana satu?huhu..apa2 pon, bila korang rasa stress lepaskanlah walau apa cara sekali pun selagi tak bertentang dengan ajaran Islam..ni aku nak share cara2 nak kurangkan stress...

Cara-cara Mengurangkan Stress.

1.Allah
dekatkan diri pada-Nya..banyak baca Al-Quran, berzikir...mintak ampun dan bantuan dari-Nya..sebab apa yang berlaku pada kita, Dia je yang tahu segalanya..

2. Senyum.
haaa..senangkan..setakat senyum je..semua orang boleh buat..tapi tengoklah, bila seseorang tuh tengah ada masalah, berapa ramai yang masih mampu tersenyum..?
sengih macam ni haa..

3. Musik
ni salah satu cara yang aku selalu buat..dengarlah lagu2 feveret korang yang boleh bagi semangat semula..tapi kalau korang baru lepas clash, janganlah pulak dengar lagu2 feveret korang berdua..ada pulak yang bertambah stress kang..hua3..

4. Jalan-jalan
tak perlu jalan2 kat shopping mall ke apa..cukuplah jalan2 kat sekitar rumah or taman or lake petang2 tuh..ambik angin..lihat sekitar korang..tengok langit..tengok betapa luasnya langit tuh..

5. Duduk
duduk diam..tarik nafas dalam2 and lepaskan..bagi semangat kat diri sendiri..jangan tunggu orang lain nak bagi semangat kat korang..korang sendiri orang yang paling tepat bagi semangat kat diri sendiri.

6. Borak
boraklah dengan seseorang yang korang rasa selesa..mak ke, ayah ke, bestfriend ke..lepaskan kat dieorang...kalau boleh carik orang yang boleh buat korang gelak2..huhu

no  more stress..hik3
ok, itu aje..tak moh stress2 lagi..ok. :)

15 comments:

Raji berkata said...

hohoho slalu tgk org hypostress time blek kerja bila terlekat kt jalan2 jam..
mula lah nk bermain2 honk xD

aah cara stress tu inshaAllah mmbntu ;D
cbe blogging pun ilang stress kot
huahua

luvi said...

stresssss????

AKU DIA DAN VESPA said...

eustress ngn distress penah.. len-len tuhh blom ag kot.. x pon tjadi tnpa sedar..kihkih.. pepon mekaseh share info.. :)

Puteri Iqa Izyan said...

selalu gak stress :))

btw, thanks 4 sharing nice tips oke ;D

NICK IRFAN said...

byk gk katogori stress ni sy pun slalu stress tp alhamdulilah dapat atasi jgk

Yellow LEOpard said...

Raji : yup blogging pon boleh hilang stres..uhuhu..

AKU DIA DAN VESPA : biase lah stress2 kdg..same2

Puteri Iqa Izyan : welcome :)

NICK IRFAN : byk la kategorinya..tapi ni yg paling common..

Sca Ndx said...

macamne laptop rosak tak leh nak blogging? arghh.huhu

✿....rossa alina....✿ said...

thanks sharing..slalu kalo nak hilangkan stress,saye makan!!!hehehehe..

chittysarah said...

law aku stress aku suke stresskan kekawan
aku yang len ngan pasang lagu kuat2
kat headphone n
start
nyanyi !(memekak la)

tapi malang xberbau kene
hempuk ngan bantal..
adei=.='

lalalla~~

Yellow LEOpard said...

Sca Ndx : haha..ko hempas je la laptop tuh.. :p

rossa alina : welcome..jgn mkn byk2..hua3..

chittysarah : haha..ok r tuh..ade hempuk balik bantal tuh kt dieorg..

Shaheila Malek said...

Uiks, jgn stress, relax2 saja.. :)

maCy said...

jgn stres! snyum ;D

yEon_chi said...

cik pinguin lg melalui hyerstress n hypostress rsanya... 2 3 ari nie asyik stress je... rsa mcm nak lri dari ruma... ntah la

Yellow LEOpard said...

Shaheila Malek : ye2..relax,,, :)

maCy : betol tuh..lets smile to the world..huhu

yEon_chi : aih..cik pinguin..jgn la smpai macam tuh sekali... tu da bg tips tuh nk ilangkan stress.. :)

Myaby said...

aku ari2 stress!! urgh

Adab Mengumpat