YellowLeopard.


Called me Leo. Thank you.

Saturday, December 25, 2010

I got wombat ! I got wombat !



ok, kita tinggalkan entry jiwang yang lepas, kali ni aku nak cerita pasal wombat..eheh, tetiba nak cerita pasal wombat lah pulak kan..patutnya cerita la pasal leopard ke hape kan..bukan ape, aku tertarik nak bukak story pasal binatang nih sebab aku baru dapat wombat from my big bro..agagagaa..



comel kan, comel kan..uhuuu..macam jakun pulak..yela, seumur hidop, tak pernah la pulak siblings aku bagi teddy2 ...alaa, patung2 berbulu nih memang bukan mainan kiteorang lah..hua3

actually, my mom baru balik dari Sydney ikut akak aku pergi graduate kat sana..then, abang aku yang tengah belajar kat Tasmania pergilah Sydney jumpa mereka2..and kirim this binatang-tak-hidup..aiseyhh, jeles betol la tak dapat belajar kat oversea nih..ops, takpe2..syukur dapat sambung belajar..huhuu

so, serba sedikit pasal wombat yang aku tau...

wombat ni kita boleh jumpa kat hutan or gunung2 kat area tenggara Australia and Tasmania..
sejenis 'marsupials' (binatang yang ade kocek kat badan die, alaaa, yang macam kangaroo tu lah....ape ingat kangaroo je ke ade kocek..) huhu...function kocek tu, supaya bila dia korek lubang kat tanah guna gigi and kuku yang tajam tuh, so, tanah2 tu tak terkana la anak dia yang ada dalam kocek tuh...dia nih binatang herbivor..

atas nih picture wombat yang sebenar..kalau korang nak tau lebih lanjut, pergi google je..huhhu

5 comments:

ekin said...

comel ! haha . .

seronok dpt wombat ye . .huuu

chittysarah said...

waaa~~
nak gak wombat satu!

xpun leh pinjam?
agagaga

PhotoGraphic said...

hehe..takot aah tgk dia..besar kot..huhuh

NICK IRFAN said...

klu org putih pggl wombat?? melayu sbut apa?

Yellow LEOpard said...

ekin : yeah! mestilah :p

chittysarah : eh,,mane boleh..pi beli sendrik..huhu

PhotoGraphic : hai PG..long time no see..agagaa..xbesa laa..comel aje..hehe

NICK IRFAN : tak tau la pulak kalo melayu sebut ae nick irfan..uhuh