YellowLeopard.


Called me Leo. Thank you.

Saturday, December 4, 2010

CAPOEIRA ni apa??

assalammualaikum w.b.t..hari ni bertemu lagi dengan saya, LEO si harimau kumbang ingin bercerita dengan lebih lanjut mengenai CAPOEIRA..!!yeah!! ahahaa...

hurmm..aku pon baru join 5 bulan..memang dari kecik ada minat tapi tak tau macam mana nak join, pastuh lepas masuk UIA ni aku terjumpa poster pasal Capoeira club kat sini..memang berkobar-kobar lah nak join...apa yang aku tau, tahun ni baru dibuka ahli untuk perempuan..

ok, entry lepas aku ada tunjuk satu video nenek bercapoeira...ada satu comment tu, incik zoul_imme mintak aku buat entry pasal capoeira nih..memang aku pon berniat macam tuh jugak..jadik ini lah dia..entry capoeira, khas untuk anda2 semua!! (ceyh, brapa org je laa nak baca ni kan) :p

googil-google-googol
what is CAPOEIRA? capoeira ni martial art dari Brazil yang dicipta oleh orang Afrika..dieorang ni sebenarnya hamba yang dibawa oleh orang Portugis ke Brazil..capoeira adalah cara dieorang mempertahankan diri..supaya orang tak tau yang dieorang blaja martial art, dieorang  main musik sekali and campur dance..so, dapatlah mengaburi orang Portugis...thats why la, capoeira ni gabungan daripada  seni memprtahankan diri, musik and tarian..
googil-google-googol
cara main capoeira : 
roda (sebut hoda) - bulatan yang dikelilingi oleh manusia2...dua orang akan main dalam bulatan tuh, and the rest akan tepuk tangan (tepuk tangan pon ada cara tau) dan nyanyi lagu2 capoeira..and ada beberapa orang akan main alat music..yang paling penting, dalam capoeira ni, kita bukan nak jatuhkan member lawan..kita nak mempraktikkan movement2 yang kita belajar and kemahiran kita mengelak serangan...

alat2 musik :
berimbau

caxixi (sebut kashishi)-main dengan berimbau

pandeiro

agogo

atabaque (sebut atabak)
try tengok video nih.


cool rite? ni tak tipu..kalau yang tak ada basic pon boleh buat..kena sabar and rajin practise and semangat yang penting..

setakat ni yang aku tau ada dalam 4/5 group capoeira kat Malaysia nih..antaranya..
# Escola Brasileira Capoeira ( EBC)
# Capoeira Ache Brasil - Kuantan
# Senzala - Penang
and lain2.

insyaallah akan ada satu lagi group yang akan wujud di Malaysia iaitu Cordao de Ouro.

sapakah?
see?gurl yang pakai tudung pon boleh aje join..yang penting kena berani and tak leh malu2(bhahhaa, padahal aku pon pemalu gak laa~ -.-" )..plus bila join capoeira, kita kena humble, tak leh nak tunjuk bagos especially dengan orang yang lagi atas..ilmu dieorang memang super-duper hebat gua cakap sama lu!

lastly, enjoy this last video.. :)



apa aku cerita berdasarkan dengan apa yang aku tau, baca, latihan and diceritakan pada aku...kepada yang lebih tahu..kalau ada yang salah boleh betulkan..peace.!

25 comments:

cik ungu said...

dah lama tau psal copoeira ni. masa zaman 90an dulu ade filem tentang capoeira, mmg syok gila tengok dorang punye aksi.


siyes, tak pernah nampak punn poster tu kay uia!!

Sca Ndx said...

waw. terer ko capoeira. aku choose kau menganti kan eddie dalam game tekken.

Yellow LEOpard said...

cik ungu : yup, ada movie pasal capoeira..hehe..xde rezeki la kot cik ungu..jom lah join studio

Sca Ndx : belom terer legi der..eddie lagi best dari aku..agagaa

dayah SnoW Heuka said...

wahhh klo ada la kat pli dayah pon na join wee wacha!! :D

misSbLurRy said...

wow siyes beb....
seni anywhere

iqbalhakimi said...

ko join benda alah nie ke leo?..hebat lah! =D

Yellow LEOpard said...

dayah SnoW Heuka : hahaa..semangat cik dayah.. :)

misSbLurRy : yup..and it's soo fun..

iqbalhakimi : a'ah..aku join ni sikalang..hehe

Luffy said...

hahaha..ko main capoeira ke wei?? hehe..
aku lebih suka main silat...
ade contact cket..huhu..

.::: Princess MOMOY :::. said...

hehe...susah jer nampak
silat lagi ada seni
MY RECENT POST: Pelaburan baru dalam AHB ?

Fakhrur Razi berkata said...

ak first tau pasal capoera
bila tgk WWE
masa tu Booker T sgt hebat buat stunt ni sume
hohoho

best betol video tuh
jealous lak tgk dorg gerak mcm ringan je bdn >.<

gmbar kau ker tuh?
hohoho

PhotoGraphic said...

leo2..perghhh!..siyes suke giler ngan club ni..tgk ade ink kat kuantan..eeh leo nk join x?..jom r..PG nk join ni..muktamad!

Adam said...

tapi macam kelakar ke capoira ni aku tengok. huhuhu

NICK IRFAN said...

rasa mcm nk join pun ada....

cHaN said...

wah! x sangka eh uia pun ade capoeira club.
cayalah! :)

ahleng ariKen said...

join capoeira?cool gle...
slalu gak join dak2 bantus capoeira main djembe...best

Yellow LEOpard said...

Luffy : maksod ko contact ape?contact mate?

Princess MOMOY : depends pade masing2.. :)

Fakhrur Razi : oh, wwe ade gak ke?huhuu..yup, smooth je kan..

PhotoGraphic : PG kiter da join kat uia punyer la..huhu..join lah..nnt kalau ade event, boleh jumpe..hehe

Yellow LEOpard said...

Adam : eh, nampak kelakar ke?

NICK IRFAN : jom2..seronok..!kiteorang pon tengah nak tambah ahli..

cHaN : yeah!

ahleng ariKen : oh, aku ade tengok picture ko ngan dieorang kat entry..huhuu

PhotoGraphic said...

owh ekkk..laa..bes2..brape fee dia?

Yellow LEOpard said...

PhotoGraphic : kalau kat kuantan tak sure laa..kena contact dieorg

hanaahmad said...

nice bro! aku nk join la..tp aku cm segan utk mula2 laa..papehal leh x aku cntct ko klo aku nk join nanti??

UltimateWarrior said...

dulu aku ada join world fitness camp 3 hari kat Ipoh tahun 2004. ada aerobic, pilates, tai chi, etc. capoeira pun ada tau, Master dari brazil dtg ajar. Lepas belajar dari Master tu, baru aku tau yg selama ni aku salah tafsir pasal capoeira. Aku ingat capoeira ni tak bagus untuk pertahankan diri and tau lompat2 je. Rupanya teknik capoeira ni memang efficient kalau kita tahu pakai. Kalau tak, how come slave zaman dulu boleh pakai capoeira utk bunuh their slavemaster. contact? hemm dalam 3 hari camp tu, aku belajar byk cara guna capoeira in fighting. mmg ada contact tau masa training. kesimpulannya, bila kita belajar capoeira, baru kita tahu. ramai org buat kesimpulan yg mudah ttg capoeira sbb tak pernah tahu. well, I'm glad that I knew few capoeira technique. hehe

chittysarah said...

wahaa~~
selalu men tekken n teringin mempelajari..

tapi apekan daya
xmampu nak laksanakan impian..
banyak keje..
penah masuk silat tapi da lame berhenti kerana kesibukan diri
huhuhu

Yellow LEOpard said...

hanaahmad : biase lah..mule2 mmg segan..nnt lame2 seronok..boleh aje..jom try dulu laa..kat studio..

UltimateWarrior : thx share ko punye pengalaman..memang, seronok kalau mestre aka master yang dtg ajar..hurmm, tu lah..kalau cerita dari A-Z pasal capoeira, org susah nk phm selagi tak try..kena try dulu..baru tau.. :)

GigGles OUt!!(*_*) said...

4 me capoeira is a part of my life..
cik leo..keep practice ya smpai kte dpt cdo n paling2 bole jdi mestra..ehhhehe
~capoeiragurl~

Yellow LEOpard said...

chittysarah : xde mase langsung ke?huhu..xpe lah..main tekken pon boleh.. :)

GigGles OUt!! : huaaa..tinggi nye impian nk jadik mestra..uhh..hebat2