YellowLeopard.


Called me Leo. Thank you.

Friday, December 10, 2010

soalan yang mencabar kewibaanku...

hai kamu2 semua..kali ni aku nak buat entry berfaedah sikit untuk kamu2 semua...eh eh...selama ni tak berfaedah ke...ehemmm.....ok, abaikan...

aku sebenarnya di tag untuk menjawab beberapa soalan..aduh..soalan lagi?? tapi tak pe..sebab soalan yang diberikan ni memang mencabar keilmuan aku..har3..

soalan2 berikut telah diberikan oleh cik Phyca kepada semua followers dia..tujuan dia bagi soalan ni atas sebab nak memartabatkan Bahasa Melayu katanya..cewahhh...then, bila dah jawab boleh amek award dari dia...
comel2.

ape soalannya? ---->



1. Nyatakan 5 nama bintang yang anda tahu. (kecuali Antares)
2. Cochineal ialah sumber pewarna merah bagi kebanyakan produk seperti gincu dan kordial. Cochineal ialah ...?
3. Nyatakan 4 warna sewarna Cochineal.
4. Nyatakan 3 fakta tentang awan Mammatus.
5. Nyatakan 2 info berkenaan Lomografi.

*Jawap semua soalan.
*Jawap semua soalan dengan menggunakan Bahasa Melayu kecuali kata nama Khas.
haaa..mencabar tak mencabar la kan soalannya...errr...aku akan cuba menjawab dalam bahasa ibunda tercinta ye cik Phyca...huhuu... memang sejujurnya aku tak tau semua jawapan2 nya..jadi aku gigihkan diri google sana, google sini, tanya orang sana, tanya orang sini..sampai merangkak-rangkak aku ke library..huhu..hyperbola sikit...berikut jawapan2 aku..tak sure lah betul ke idak..

1. Nyatakan 5 nama bintang yang anda tahu. (kecuali Antares)
 kalau nak tau lebih lanjut boleh klik kat nama2 bintang ni ok.
*La Superba 
*Electra - wahhh, macam nama blog aku lah..huhuu...nama lain dia '17 tauri'..salah satu gugusan bintang Taurus..
*Okul - nama lain ialah Pi Capricorni. Okul ni maksudnya mata dalam bahasa Latin
 *Sirius - ehh, mcm nama watak dalam HP..huhu..
*Yed Prior
 UPDATE :

nama2 bintang yang lain boleh klik sini 
satu lagi bintang nama Almach
 2. Cochineal ialah sumber pewarna merah bagi kebanyakan produk seperti gincu dan kordial. Cochineal ialah ...?

ok, hasil penyelidikan aku.....cewahh, penyelidikan tak leh blah..huhuu...cochineal ni ialah bahan pewarna yang berwarna merah diambil dari serangga Dactylopius kokus...cochineal juga sangat larut dalam makanan.

3. Nyatakan 4 warna sewarna Cochineal.

merah perang, kelabu, hitam, carmine

carmine
4. Nyatakan 3 fakta tentang awan Mammatus.

# awan ni terbentuk disebabkan pengumpulan air dan udara daripada angin ribut taufan lain.
# berlaku lebih kurang 5-10 minit
# satu mammatus lobus (lobes) diameternya lebih kurang 1-3 km dan panjang lebih kurang 0.5km
canthek weyh!

5. Nyatakan 2 info berkenaan Lomografi.
kamera lomo :)

takkan korang tak tau pasal lomografi...sekarang kan femes pasal lomografi..aishhh..ape lah...opss...ehehe..(garu2 kepala) sebenarnya aku yang tak tau pasal lomo2 ni..dgr je orang sebut2 kamera lomo...huhu..
 
~ LOMO ialah singkatan dari Leningradskoye Optiko-Mechanicheskoye Obyedinenie (Leningrad Optical Mechanical Amalgamation
~ Boleh hasil pelbagai foto macam fish-eye dan lain2..

huhu..aku tak tau la pasal lomografi..sori..





ok.. akhirnya dah siap menjawab semua soalan....yeahhh!! tepuk tangan sikit..!huhuu..


tapi..tapi.....kan aku dah cakap kat atas tadi..aku tak sure betol ke tak jawapannya..so, aku nak panggil cik phyca jap..mintak tolong die rite kan untuk aku...hua3...atau korang yang tau jawapannya, meh2 share dengan aku...tak baik kedekut ilmu...huhuu...

13 comments:

Fakhrur Razi berkata said...

errr aku xreti bintang2 yg lain
hohoho

Lomo tuh aku tahu kot ;D
gmbar yg ad effect bulat2 tuh kan?
hak2
tu pun sbb ad org pernah ckp =.="

+akufobia+ said...

(applause.)

phyca antares said...

hehe.. yeay! sempurna sudah.
sebenornya dengan buat entri macam ni secara kita tak sedar kita belajar bertanggungjawap dengan isi penulisan kita kan.takkan kita nak sampaikan ilmu yang tak betul kan? betul tak? maaf kalau salah..

lagi satu, kebanyakan informasi di atas terdapat dalam bahasa asing.betul tak? tu la sebabnya aku suruh jawab dalam bahasa Melayu.menggambarkan kita bukannya penulis blog yang suka "copy paste".tapi membaca dengan kefahaman.cewah! hahak..

apapun aku suka jawapan macam ni.da la siap ada gambar lagi.aku tak suruh pun.nah bintang. *****

:)

phyca antares said...

eh tak lekat pun komen aku..penat aku taip berjela2.. -.-

Yellow LEOpard said...

Fakhrur Razi : bintang2 tu pon aku baru check2 google..yg lomo tu..ye la kot..huhu

+akufobia+ : tankiu2.. :)

phyca antares : sebab tu aku mcm takot sikit nk buat entry ni..kalau silap, aku gak yg malu..huhu..ape yang aku tulis tu yg aku paham..thx la, tambah ilmu aku..wahhh..5bintang..trimas2..

btw aku moderate comment2 aku..huhu

apik pehe said...

wahhh..kalo tanyer apik tu..mesti apik jawab xtau je semua..hehe

sakura (^_^) said...

aku suka camera lomo aaa! tapi aku berfikir dulu nak beli ke tanak. hasishh

Yellow LEOpard said...

apik pehe : haha..aku pon tak tau sebenarnya..so thx to cik phyca..dapat la share mende2 ni sume

sakura : kalo rase berbaloi, belilah..tapi kalo rase mende lain lagi pntg, kene tahan dulu la. :)

Sca Ndx said...

LOL. tagged sains-ti-fik. pening baca,huhu

GigGles OUt!!(*_*) said...

wah..sakit kepala duhh...mmg susah.:D

Yellow LEOpard said...

Sca Ndx : hua3..sekali sekala dapat tag mcm ni

GigGles OUt!! : hahaa..

chittysarah said...

tagged giler pecah otak~~
hahaha~~

weeee~~

Yellow LEOpard said...

chittysarah : yeah..naseb baek ade internet..huhu